Kuchnia pod Lipami poleca – Rolada ze schabu

Kuchnia pod Lipami poleca – Rolada ze schabu

Reklamy


    Dziś pomysł na mięso do niedzielnego obiadu .
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ  proponuje roladę z schabu faszerowaną warzywami i suszonymi pomidorami.

  • 1-15 kg schabu
  • Kolorowe papryki
  • Ogórki konserwowe
  • Cebula
  • Suszone pomidory w oliwie ( mogą być z dodatkami wg upodobania)
  • Kilka cieniutkich plastrów szynki długodojrzewajacej, boczku lub wędzonej słoniny (nie jest to konieczne )
  • Sól i pieprz

Schab rozbijamy bardzo cienko i układamy w kwadrat, tak szeroki jaką mamy keksówkę lub inne naczynie do pieczenia.
Przyprawiamy i układamy nadzienie, bardzo ciasno zawijamy w roladę.
Przykrywamy keksówkę folią i pieczemy około 40 minut 180°C .
Jeśli lubicie przypieczone mięso przed końcem pieczenia można zdjąć folię.

Soki z pieczeni, które zostaną w naczyniu, warto  wykorzystać jako bazę do sosu czy zlać do słoika,  przechowywać w lodówce i w późniejszym czasie wykorzystać jako bazę do zupy.

Udanego pieczeniaᅠ!