Dziś pomysł na mięso do niedzielnego obiadu .
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ proponuje roladę z schabu faszerowaną warzywami i suszonymi pomidorami.
- 1-15 kg schabu
- Kolorowe papryki
- Ogórki konserwowe
- Cebula
- Suszone pomidory w oliwie ( mogą być z dodatkami wg upodobania)
- Kilka cieniutkich plastrów szynki długodojrzewajacej, boczku lub wędzonej słoniny (nie jest to konieczne )
- Sól i pieprz
Schab rozbijamy bardzo cienko i układamy w kwadrat, tak szeroki jaką mamy keksówkę lub inne naczynie do pieczenia.
Przyprawiamy i układamy nadzienie, bardzo ciasno zawijamy w roladę.
Przykrywamy keksówkę folią i pieczemy około 40 minut 180°C .
Jeśli lubicie przypieczone mięso przed końcem pieczenia można zdjąć folię.
Soki z pieczeni, które zostaną w naczyniu, warto wykorzystać jako bazę do sosu czy zlać do słoika, przechowywać w lodówce i w późniejszym czasie wykorzystać jako bazę do zupy.
Udanego pieczeniaᅠ!
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/01/screenshot_20230107_141657-1024x502.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/01/screenshot_20230107_141724-1024x466.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/01/screenshot_20230107_141751-1024x520.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/01/screenshot_20230107_141739-1024x547.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/01/screenshot_20230107_141810-1024x448.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/01/screenshot_20230107_141825-1024x522.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/01/screenshot_20230107_141838-1024x441.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/01/screenshot_20230107_141636-1024x467.jpg)