Kuchnia Pod Lipami poleca – tort!

Kuchnia Pod Lipami poleca – tort!

Reklamy

😋🎂
TORT Z CZEKOLADĄ, POMARAŃCZĄ I WIŚNIAMI
Już niedługo świętować będziemy Dzień Babci i Dziadka. Może taki słodki upominek dla Nich? 🤗
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca coś specjalnego…

Ciasto:

  • 3/4szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Wszystko zagotować i ostudzić.
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 6 dużych jaj
  • otarta skórka z pomarańczy, mogą być też kandyzowane skórki pomarańczowe lub olejek pomarańczowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru.

Białko ubić z cukrem, dodawać żółtka i miksować, dodawać ostudzoną polewę, dobrze wymieszać, dodać mąkę, proszek i sodę.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 45 minut 180° góra dół lub 190 termoobieg .

Krem:

  • 3 tabliczki czekolady minimum 60%
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 2 łyżki wody
  • sok z jednej pomarańczy.

Produkty rozpuścić i ostudzić

  • 500g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Utrzeć i dodawać zimną ostudzoną czekoladę 3/4 całości.

Ciasto przekroić- przekładamy kremem i wiśniami drylowanymi
Na wierzch cienka warstwa kremu , wiśnie ( mogą być też porzeczki, maliny, agrest ) i polewamy resztą czekolady.
Ja ozdobiłam tort orzechami i nitkami z karmelu.

Smacznego, Sylwia ❤