Kuchnia Pod Lipami poleca – Chleb z Garnka

Kuchnia Pod Lipami poleca – Chleb z Garnka

Reklamy

Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ dziś ma dla nas przepis na…
chleb pieczony w garnku.

„Od Pauliny, znajomej dostałam przepis na fantastyczny w smaku i prosty w wykonaniu chlebek.

Chleb może być pieczony w garnku czy naczyniu żaroodpornym byleby była przykrywka.

Wszyscy miłośnicy świeżego chleba z chrupiącą skórką będą zachwyceni.

Ten akurat jest pszenny, ale następny będzie już z mąki mieszanej z ziołami i ziarnami(też jest w planach😉)
A oto przepis:

  • 75 dag mąki pszennej(lub mieszanej),
  • 2.5 dag drożdży świeżych lub 7g suszonych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 szkl ciepłej wody.

Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać wszystkie składniki łyżką, wstawić na noc do lodówki.
Rano podsypać mąką i wyrabiać przez chwilę. Pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Nagrzać w tym czasie piekarnik do 220 stopni– razem z garnkiem i pokrywką.
Do gorącego garnka włożyć ciasto, przykryć i piec 35 min. temperaturze 200 stopni. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 min.

W razie pytań piszcie!

Może ktoś wypróbuje- upiecze i pochwali się swoim dziełem 😀
Smacznego!