Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ dziś ma dla nas przepis na…
chleb pieczony w garnku.
„Od Pauliny, znajomej dostałam przepis na fantastyczny w smaku i prosty w wykonaniu chlebek.
Chleb może być pieczony w garnku czy naczyniu żaroodpornym byleby była przykrywka.
Wszyscy miłośnicy świeżego chleba z chrupiącą skórką będą zachwyceni.
Ten akurat jest pszenny, ale następny będzie już z mąki mieszanej z ziołami i ziarnami(też jest w planach)
A oto przepis:
- 75 dag mąki pszennej(lub mieszanej),
- 2.5 dag drożdży świeżych lub 7g suszonych,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju,
- 2 szkl ciepłej wody.
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać wszystkie składniki łyżką, wstawić na noc do lodówki.
Rano podsypać mąką i wyrabiać przez chwilę. Pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Nagrzać w tym czasie piekarnik do 220 stopni– razem z garnkiem i pokrywką.
Do gorącego garnka włożyć ciasto, przykryć i piec 35 min. temperaturze 200 stopni. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 min.
W razie pytań piszcie!
Może ktoś wypróbuje- upiecze i pochwali się swoim dziełem
Smacznego!
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2022/11/received_1550724012054663-1024x576.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2022/11/received_487505849999228-1024x576.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2022/11/received_1176675246579408-1024x576.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2022/11/received_1417324278754590-1024x576.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2022/11/received_451153350458698-1024x576.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2022/11/received_1504502766736123-1024x576.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2022/11/received_433330368985651-1024x576.jpeg)