Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca „coś na grilla”.
„Dziś mam dla Was szybki sposób na majówkowy czas w ogródku z pysznym jedzeniem.
Na początek :
Rybne pakieciki
Filety z ryby porcjujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na papier do pieczenia kładziemy plaster cebuli, gałązkę kopru oraz kilka plasterków czosnku.
Na to przyprawioną rybę, wg upodobania możemy dodać kilka kropel sosu sojowego lub słodko-kwaśnego sosu chilii.
Wszystko razem zawijamy i przewiązujemy sznureczkiem.
Grillujemy na tackach około 20 minut.
Szaszłyk z indyka
Mięso z udzdzca indyka kroimy w kostki i marynujemy – jogurt naturalny, sól, pieprz, suszony czosnek
lub
– oliwa, sól , pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie.
Szaszłyki robimy z mięsa oraz warzyw (kolorowe papryki, cebulką, pieczarki, cukinia, rzodkiewki, zielony ogórek – wg upodobania)
Warzywa możemy również grillować jako samodzielne danie – ja w szczególności polecam grillowane szparagi, które o tej porze zaczynają się pojawiać.
Zarówno ryby jak i szaszłyk możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Sałatka z kuskusem i oliwkami.
Kuskus przygotowujemy wg przepisu – sałatkę można również przygotować z kaszy jęczmiennej czy pęczaku.
Oliwki zielone i czarne,
mieszanka ziaren i orzechów do sałatek
świeże, posiekane zioła ( pietruszka, mięta, bazylia)
sól, pieprz, oliwa aromatyzowana np. czosnkiem czy papryczka chilii.
Smacznego weekendu
Sylwia „