Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca kolejne przysmaki z królującej jesienią dyni (po naszemu – z korbola).
„Dziś trzy sposoby, by cieszyć się dynią , wtedy kiedy jest najsmaczniejsza oraz jak zachować jej smak na kolejne miesiące.
* Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym i pestkami
- 1 kg dyni – waga po obraniu i usunięciu wnętrza
- 3 szklanki wody
- 1 cebula średniej wielkości
- 4 ząbki nieobrane czosnku
- 4 łyżki oleju
- puszka mleczka kokosowego- około 400ml
- 1,5 łyżki świeżo startego korzenia imbiru ( lub 2 łyżeczki suszonego)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj ją olejem.
Dynię pokrój na kawałki o boku około 3 cm. Obraną cebulę pokrój na ósemki.
Na blasze rozłóż kawałki dyni, cebulę oraz ząbki czosnku. Spryskaj je łyżką oleju.
Wstaw do gorącego piekarnika i niech się piecze przez ok. 20 -25 minut, aż warzywa zaczną się przyrumieniać na brzegach. Podpieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Czosnek wyciśnij z łupin. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj imbir, smaż chwilę, cały czas mieszając.
Wlej wodę, dodaj upieczoną dynię, cebulę i wyciśnięty czosnek.
Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Do zupy wlej mleko kokosowe, wymieszaj, gotuj przez kilka
minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj na jednolity krem.
Zupę przelej do miseczek udekoruj pestkami lub pieczonymi kawałkami dyni wg uznania.
Należy bardzo uważać- cały czas mieszać- podczas podgrzewania zupy.
*Chatney pikantny
- 1 kg dyni
- 2 drobno posiekane cebule
- 4 -6 ząbków czosnku
- 0.5 łyżeczki płatków chilli ( lub 1/3 łyżeczki pasty z ostrej papryki )
- 3 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Dynie kroimy w drobną kosteczkę, cebulę i czosnek drobno posiekane rumienimy na oliwie, kiedy
zmiękną dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę przesmażamy – tak by dynia się nie rozpadła około 5-7 min. gorący wkładamy do słoiczków.
*Dżem z dyni i pomarańczy
- 1 kg dyni
- sok z 3 pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki pektyny – ewentualnie 2 żelfiksy do dżemów
Dynię dusimy do miękkości z sokiem z pomarańczy.
Miksujemy, dodajemy miód, pektyny i sok z cytryny .
Podgrzewamy i gorący wkładamy do słoików. Mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i trzymamy pod przykryciem ( np. pod ręcznikiem) do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego”