Dynia razy trzy – Kuchnia pod Lipami

Dynia razy trzy – Kuchnia pod Lipami

Reklamy

Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca kolejne przysmaki z królującej jesienią dyni (po naszemu – z korbola).

  „Dziś  trzy sposoby, by cieszyć się dynią , wtedy kiedy jest najsmaczniejsza oraz jak zachować jej smak na kolejne miesiące.

* Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym i pestkami

  • 1 kg dyni – waga po obraniu i usunięciu wnętrza
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 4 ząbki nieobrane czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • puszka mleczka kokosowego- około 400ml
  • 1,5 łyżki świeżo startego korzenia imbiru ( lub 2 łyżeczki suszonego)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj ją olejem.
Dynię pokrój na kawałki o boku około 3 cm. Obraną cebulę pokrój na ósemki.
Na blasze rozłóż kawałki dyni, cebulę oraz ząbki czosnku. Spryskaj je łyżką oleju.
Wstaw do gorącego piekarnika i niech się piecze przez ok. 20 -25 minut, aż warzywa zaczną się przyrumieniać na brzegach. Podpieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Czosnek wyciśnij z łupin. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj imbir, smaż chwilę, cały czas mieszając.
Wlej wodę, dodaj upieczoną dynię, cebulę i wyciśnięty czosnek.
Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Do zupy wlej mleko kokosowe, wymieszaj, gotuj przez kilka
minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj na jednolity krem.
Zupę przelej do miseczek udekoruj pestkami lub pieczonymi kawałkami dyni wg uznania.
Należy bardzo uważać- cały czas mieszać- podczas podgrzewania zupy.

*Chatney pikantny

  • 1 kg dyni
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 4 -6 ząbków czosnku
  • 0.5 łyżeczki płatków chilli ( lub 1/3 łyżeczki pasty z ostrej papryki )
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Dynie kroimy w drobną kosteczkę, cebulę i czosnek drobno posiekane rumienimy na oliwie, kiedy
zmiękną dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę przesmażamy – tak by dynia się nie rozpadła około 5-7 min. gorący wkładamy do słoiczków. 

*Dżem z dyni i pomarańczy

  • 1 kg dyni
  • sok z 3 pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki pektyny – ewentualnie 2 żelfiksy do dżemów


Dynię dusimy do miękkości z sokiem z pomarańczy.
Miksujemy, dodajemy miód, pektyny i sok z cytryny .
Podgrzewamy i gorący wkładamy do słoików.  Mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i trzymamy pod przykryciem ( np. pod ręcznikiem) do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego” 😋