W prawdzie jeszcze trochę czasu na pachnące pieczone baby, serniki i mazurki, jednak już dziś
nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca
„Kruche ciasteczka wielkanocne”
„Mam na nie dwa przepisy :
Przepis 1:
225g masła
100g cukru pudru
450g maki
1 jajko
szczypta soli
Przepis 2:
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
dzczypta soli
250g masła
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Do obu można dodać otartą skórkę z cytryny lub z pomarańczy i sok z połowy owocu.
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy i w foli wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Wałkujemy, wycinamy ciasteczka wg upodobania ( ja ok 0.2 cm ) i do piekarnika, aż będą złote, wyjmujemy studzimy i dekorujemy.
Ciasto w lodowce spokojnie może stać nawet 3-4 dni.”
Polecam!
Sylwia
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2024/03/screenshot_20240315_170314-1024x766.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2024/03/screenshot_20240315_170326-1024x887.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2024/03/screenshot_20240315_170336-1024x564.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2024/03/screenshot_20240315_170350.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2024/03/screenshot_20240315_170403-1024x741.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2024/03/screenshot_20240315_170237-1024x450.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2024/03/screenshot_20240315_170249-1024x676.jpg)