Kuchnia pod Lipami poleca – kruche ciasteczka wielkanocne

Kuchnia pod Lipami poleca – kruche ciasteczka wielkanocne

Reklamy

W prawdzie jeszcze trochę czasu na pachnące pieczone baby, serniki i mazurki, jednak już dziś
nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca
„Kruche ciasteczka wielkanocne”

„Mam na nie dwa przepisy :
Przepis 1:
225g masła
100g cukru pudru
450g maki
1 jajko
szczypta soli

Przepis 2:
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
dzczypta soli
250g masła
3 żółtka
1 cukier waniliowy

Do obu można dodać otartą skórkę z cytryny lub z pomarańczy i sok z połowy owocu.
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy i w foli wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Wałkujemy, wycinamy ciasteczka wg upodobania ( ja ok 0.2 cm ) i do piekarnika, aż będą złote, wyjmujemy studzimy i dekorujemy.

Ciasto w lodowce spokojnie może stać nawet 3-4 dni.”
Polecam!
Sylwia