😋🎂
TORT Z CZEKOLADĄ, POMARAŃCZĄ I WIŚNIAMI
Już niedługo świętować będziemy Dzień Babci i Dziadka. Może taki słodki upominek dla Nich? 🤗
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca coś specjalnego…
Ciasto:
- 3/4szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- Wszystko zagotować i ostudzić.
- 1 1/2 szklanki mąki
- 6 dużych jaj
- otarta skórka z pomarańczy, mogą być też kandyzowane skórki pomarańczowe lub olejek pomarańczowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki cukru.
Białko ubić z cukrem, dodawać żółtka i miksować, dodawać ostudzoną polewę, dobrze wymieszać, dodać mąkę, proszek i sodę.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 45 minut 180° góra dół lub 190 termoobieg .
Krem:
- 3 tabliczki czekolady minimum 60%
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 2 łyżki wody
- sok z jednej pomarańczy.
Produkty rozpuścić i ostudzić
- 500g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Utrzeć i dodawać zimną ostudzoną czekoladę 3/4 całości.
Ciasto przekroić- przekładamy kremem i wiśniami drylowanymi
Na wierzch cienka warstwa kremu , wiśnie ( mogą być też porzeczki, maliny, agrest ) i polewamy resztą czekolady.
Ja ozdobiłam tort orzechami i nitkami z karmelu.
Smacznego, Sylwia ❤