Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ dziś zaprasza – „No, to pierniczymy!”
Wbrew pozorom są bardzo proste do wykonania bardzo bardzo smaczne, miękkie od razu – nie wymagają leżakowania i spokojnie w zamkniętym pojemniku poleżą kilka tygodni – jeśli ich nie zjemy…
Przepis :
- 1,5 kg maki +/- 0,5 kg do podsypania
- 1/2 kg sztucznego miodu
- 5 całych jajek
- 250g i 250g cukru
- 1/2 kg margaryny
- 1/4 litra mleka
- 4 łyżeczki kakao
- 2 łyżki sody, 3 łyżki amoniaku
- 5 paczek przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Na karmel przyrumienić 250g cukru – przestudzić
w 2 naczyniu rozgrzać tłuszcz, miód i resztę cukru 250g po połączeniu dodać mleko, mąkę i suche przyprawy mieszamy, dodajemy mieszaninę karmelu tłuszczu i mleka oraz ubite jajka – wyrabiamy – masa będzie kleista
zostawiamy na drugi dzień w chłodnym miejscu.
Wyrabiamy podsypując mąką, wykrawamy, pieczemy ok. 10 minut na 190 stopni.
Ozdabiamy pierniczki wedle uznania.
Smacznego!
Sylwia „
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231202_115632-1024x558.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231202_115443-1024x711.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231202_115458-1024x760.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231202_115510-652x1024.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231202_115525-1024x553.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231202_115557-1024x556.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231202_115609-1024x539.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231202_115621-1024x541.jpg)