![🥒](https://fonts.gstatic.com/s/e/notoemoji/15.0/1f952/72.png)
Sezon ogórkowy w pełni. Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ ma dla Was kilka pomysłów – co pysznego można z ogórków przygotować i ich smak na zimę zachować…
Dziś kisimy ogórki
![🥒](https://fonts.gstatic.com/s/e/notoemoji/15.0/1f952/72.png)
” Kilogram ogórków gruntowych,
2 ząbki czosnku,
ok. 6 cm korzenia chrzanu,
2 baldachimy kopru z łodygą,
1,5 łyżki soli,
1 litr przegotowanej, ciepłej wody.
Ogórki w pierwszej kolejności dokładnie umyj pod bieżącą wodą!
Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki (słupki lub paski).
Czosnek obierz z łupin i pokrój na paski.
Przygotuj słoiki i do każdego z nich dodaj po połowie baldachimu kopru oraz pociętej łodydze kopru.
Następnie w słoikach układaj pionowo ogórki, a w przestrzenie między nimi wciskaj czosnek (pół ząbka na słoik) oraz chrzan (podziej całość na 4 części).
Do przygotowanego naczynia wlej odstany przez 10 minut do lekkiego przestygnięcia, wrzątek.
Dodaj na 1 litr wody 1,5 łyżki soli i wymieszaj dokładnie.
Wlewaj zalewę do słoików, tak by przykryły w całości ogórki, a następnie zakręcaj słoiki nakrętkami.
Odstaw słoiki na 3 dni w zacienione miejsce, gdzie jest temperatura pokojowa.
Po trzech dniach najlepiej przechowywać ogórki kiszone w ciemnym i chłodnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni.
Tak przygotowane ogórki kiszone są już doskonałe do jedzenia po 7 dniach, choć im dłużej tym intensywniej się kiszą i nabierają „mocy”.
Jutro kolejny ogórkowy przepis
![😁](https://fonts.gstatic.com/s/e/notoemoji/15.0/1f601/72.png)
![🥒](https://fonts.gstatic.com/s/e/notoemoji/15.0/1f952/72.png)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/08/cucumbers-849269_1280-1024x678.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/08/cucumbers-4612953_1280-1024x682.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/08/screenshot_20230727_132854-1024x754.jpg)