Kuchnia Pod Lipami poleca

Kuchnia Pod Lipami poleca

Reklamy

 😋
Upały póki co nie odpuszczają, gorąco,jeść się nie chce..
Dziś nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca coś lekkiego.

„Nowalijki już się pojawiają, również w naszych ogrodach i działeczkach.
Ja gotuję wywar z buraków i innych warzyw ( marchew, seler, por, pietruszka i podpalana cebula)  z łyżką oleju słonecznikowego, lnianego czy rzepakowego oraz przyprawami ( sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) .
Wywar przygotowujemy gotując warzywa i przyprawy w takiej ilości, aby w garnku woda tylko przykrywała warzywa, daje to gwarancję intensywnego smaku i koloru.

Warzywa – ogórek, rzodkiewki, kalarepa zcieramy na grubych oczkach tarki, koper i szczypior ścieramy. Wszystko solimy i po kilku minutach odciskamy soki .
Do warzyw dodajemy maślankę,  jogurt naturalny, kefir.
Do mieszaniny dodajemy przestudzony wywar buraczano-warzywny lub świeży sok z buraków.
  Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem , możemy również dodać jajko.
Smacznego.
Sylwia „🍯