Kuchnia Pod Lipami poleca- szarlotkę!

Kuchnia Pod Lipami poleca- szarlotkę!

Reklamy

🥮🍏🍎
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca do jutrzejszej popołudniowej kawki☕

Ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki ( lub mąki gryczanej białej )
  • 20 dkg masła
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu
  • 10 dkg cukru pudru ( ja użyłam połowę i jest ok)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli.

Z wszystkich składników zagnieść ciasto ( ja ugniatam  tak długo, aż zrobi się jednolita kula) .
Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ) obie włożyć do lodówki na minimum godzinę , tak by ciasto stało się twarde ( w zamrażarniku ten proces jest szybszy 🙃😉)
Większą częścią wykładamy blaszkę lub tortownicę i podpiekamy 15 minut, termoobieg, 180°C .

Nadzienie:

  • 1.5 kg jabłek
  • cukier lub aromat waniliowy
  • 4 – 6 łyżek cukru
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • cynamon opcjonalnie wg uznania

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki (wg uznania) , uprażyć z cukrem ( aromatem waniliowym ).
Jeśli jabłka są kwaśne, można dosłodzić.
Białka ubić z szczyptą soli i 4 łyżkami  cukru na sztywną ( bezową) pianę – powinna być szklista i ciągnąca.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, pianę i przykrywamy warstwą, startego na grubych oczkach tarki, ciasta prosto z lodówki. 

Pieczemy około 40 – 45 minut , 180°C, termoobieg.

Podajemy wg uznania 🙃

Ja do jednej porcji dodałam też śliwki.

Smacznego
Sylwia 😘