DROŻDŻOWE PIECZONE PIEROŻKI Z GRZYBAMI

DROŻDŻOWE PIECZONE PIEROŻKI Z GRZYBAMI

Reklamy

Sezon na grzybobranie uważamy za otwarty.
Jak widać po udostępnianych przez Was zdjęciach z wypraw do lasu, grzybów chyba dostatek? 🤔
Jakby co, to nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca te pyszne pierożki.

„Na farsz:
Grzyby – ok.1 kg
Duża czerwona cebula
Duża biała cebula
4 ząbki czosnku – można mniej
Sól pieprz – wszystko udusić na oleju

Ciasto drożdżowe :

0.5 kostki drożdży
4 łyżki masła
2 jajka +1 jajko do smarowania pierożkow przed pieczeniem.
0,5 szklanki mleka
Pół łyżeczki  soli
Łyżeczka cukru
3 szklanki mąki + do posypania przy wałkowaniu

Drożdże rozrobić z cukrem.
Mleko i masło rozpuścić,  dodać do drożdży, dodać sól i szklankę mąki wszystko dobrze połączyć i zostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto zacznie „pracować” dodać jajka resztę mąki i wyrobić.
Przykryć, zostawić na 20 minut.
Ciasto należy  rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i formować pierożki lub dowolny kształt.
Do ciasta dodałam sól, cubrzyce, czosnek granulowany i cebulkę prażoną – zagniotłam -dajemy takie przyprawy jakie lubimy.

Posmarować jajkiem i posypać np. czarnuszką.
Piekłam na 180° ok. 15-20 minut, aż ciasto.
zarumieniło się.
Smacznego!