Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu wskazanych poniżej partii makaronu żytniego pełnoziarnistego ze względu na wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie