Leczo z kabaczków, cukinii lub patisonów

Leczo z kabaczków, cukinii lub patisonów

Reklamy
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca :
„O tym czasie zdecydowanie polecam kabaczka czy młode patisony, cukinię mamy cały rok, więc będzie okazja wypróbować przepis nawet zimą .
Składniki(z tego przepisu wyszło 6 litrowych słoików)
  • 2kg cukini ( lub innego składnika podstawowego)
  • 1-1.5 kg świeżych mocno dojrzałych pomidorów ( po sezonie zdecydowanie polecam gotowe passsaty pomidorowe – najsmaczniejsze te własnej roboty z owoców w sezonie)
  • 3 duże papryki ( im więcej koloru tym … smaczniej)
  • 400g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • duża szczypta cukru
Wszystkie warzywa i szynkę (oczywiście może być inna wędlina, ale również można zupełnie ten składnik pominąć) kroję w kostkę i obsmażam na patelni i do gara. Cebulkę i czosnek w drobną kostkę i dusimy z przyprawami na patelni i też wrzucamy do garnka.
Koncentrat przesmażam i dodaję do reszty. Pomidory kroimy i dusimy do miękkości, po czym przecieramy przez sito dodając do warzyw i wędlin. Wszystko dusimy max. 30 minut – do momentu ulubionej konsystencji. Tak samo jest z ilością wody dodajemy tyle ile lubimy mieć sosu.
Smacznego!