Dziś kolejna z świątecznych potraw z przepisu naszej kulinarnej blogerki Sylwii Kościelskiej – Woś.
Na farsz:
Pieczarki – 1 kg
Duża czerwona cebula
Duża biała cebula
4 ząbki czosnku – można mniej
Sól, pieprz
Wszystko udusić na oleju
Ciasto drożdżowe :
0.5 kostki drożdży
4 łyżki masła
2 jajka +1 jajko do smarowania pierożkow przed pieczeniem.
0,5 szklanki mleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
3 szklanki mąki + do posypania przy walkowaniu
Drożdże to zrobić z cukrem.
Mleko i masło rozpuścić, dodać do drożdży, dodać sól i szklankę mąki, wszystko dobrze połączyć i zostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasta zacznie pracować, dodać jajka oraz resztę mąki i wyrobić.
Przykryć, zostawić na 20 minut.
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i formować pierożki lub dowolny kształt.
Do ciasta dodałam sól, cubrzyce, czosnek granulowany i cebulkę prażoną – zagniotłam – dajemy takie przyprawy jak lubimy.
Posmarować jajkiem i posypać np. czarnuszką. Piekłam na 180° ok. 15-20 minut, aż zarumieniło się ciasto.
Pyszności 😋