Leczo z kabaczka, cukinii lub młodego patisona

Leczo z kabaczka, cukinii lub młodego patisona

Reklamy

Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca :
„O tym czasie zdecydowanie polecam kabaczka czy młode patisony, cukinię mamy cały rok, więc będzie okazja wypróbować przepis nawet zimą .

Składniki(z tego przepisu wyszło 6 litrowych słoików)

2kg cukini ( lub innego składnika podstawowego)
1-1.5 kg świeżych mocno dojrzałych pomidorów ( po sezonie zdecydowanie polecam gotowe passsaty pomidorowe – najsmaczniejsze  te własnej roboty z owoców w sezonie)
3 duże papryki ( im więcej koloru tym … smaczniej)
400g pieczarek
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
250 ml koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
liście laurowe i ziele angielskie
sól i pieprz
duża  szczypta cukru

Wszystkie warzywa i szynkę ( oczywiście może być inna wędlina, ale również można zupełnie ten składnik pominąć )  kroję w kostkę i obsmażam na patelni i do gara😉
Cebulkę i czosnek w drobną kostkę i dusimy z przyprawami na patelni i też wrzucamy do garnka.
Koncentrat przesmażam i dodaję do reszty.
Pomidory kroimy i dusimy do miękkości, po czym przecieramy przez sito dodając do warzyw i wędlin.
Wszystko dusimy max. 30 minut – do momentu ulubionej konsystencji. Tak samo jest z ilością wody dodajemy tyle ile lubimy mieć sosu.

Smacznego!
Sylwia