Lato w słoiku

Lato w słoiku

Reklamy

LATO W SŁOIKU
   „Mamy lato, wraz z nim bogactwo owoców i warzyw , które teraz są najsmaczniejsze, najpiękniejsze, najwartościowsze i co często bardzo ważne najtańsze- warto więc zachować te wyjątkowa bogactwo na zimowe miesiące.
Przepisów jest ogrom, a  i każdy ma jakiś swój ulubiony.
Ja przedstawiam Wam moje , sprawdzone i dość nietypowe , a jednak warte wypróbowania „- zachęca nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA -WOŚ. 

* Marchewka marynowana

  • 1kg młodej marchewki,
  • ½ szklanki drobnych rodzynków,
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina,
  • kilka listków świeżej mięty,

Marynata: 1 ½ szklanki octu winnego (6%), 1 ½ szklanki źródlanej wody, sok i otarta skórka z cytryny, 2 łyżki miodu, łyżka nasion kopru włoskiego, łyżeczka soli, 2-3 gałązki świeżego estragonu, 4-5 goździków
Marchewkę kroimy wedle uznania w słupki lub talarki. Rodzynki zalewamy winem. Zagotowujemy marynatę (pod przykryciem ok. 5 min) na końcu dodając ocet i miód ponownie doprowadzamy do wrzenia. Marchew gotujemy w zalewnie ok. 5 min następnie dodajemy rodzynki z winem i dalej gotujemy 3-4 min.
Jeśli marchewkę wykorzystamy w miarę szybko to wlewamy gorący produkt w słoiczki i marynujemy pod kocem, jeśli chcemy na dłużej przechować marynowana marchewkę to najpierw czekamy aż wystygnie, a później marynujemy na mokro.

* Płatki róży ucierane z cukrem

• 500 g płatków róży cukrowej
• 1kg cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny

Z płatków róży odcinamy żółte twarde końcówki, wrzucamy je na minutę na wrzątek, odcedzamy, studzimy i dokładnie odciskamy (najlepiej w chłonnej ściereczce, lub papierowym ręczniku).
Płatki porcjami ucieramy z cukrem, najlepiej w kamiennej makutrze. Po utarciu wszystkich porcji płatków wszystko wkładamy do makutry dodajemy sok z cytryny o razem ucieramy jeszcze przez kilka minut.
Po utarciu przekładamy do słoiczków, dokładnie przyciskając by usunąć jak najwięcej powietrza, szczelnie zamakamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Świętnie nadają się do Paczków, ciastek czy deserów.

* Korzenne ogóreczki

  • 3 kg małych świeżych ogóreczków,
  • 6 szklanek przegotowanej wody,
  • 4 szklanki octu (6%),
  • kilka łodyg kopru z nasionami,
  • 4-5 gałązek świeżego estragonu (ewentualnie 1 ½ łyżeczki suszonego),
  • korzeń i liście chrzanu,
  • 1-2 strączki papryczki chilli,
  • 10  g białej gorczycy,
  • po 4 ziarenka pieprzu i jagód jałowca,
  • 70-80 g cukru,
  • 50 g soli.

Przygotowujemy zalewę z octu, wody, soli, pieprzu cukru i jałowca. Do słoiczków wkładamy oczyszczone ogóreczki oraz podzielone po równo pozostałe składniki. Wszystko zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 min.

* Kalafior marynowany

  • Duży, biały kalafior,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 szklanki octu (6%),
  • ¼ szklanki wody,
  • 3 listki laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego.

Kalafior gotujemy ok. 5-6 min w osolonej wodzie z cukrem i sokiem z cytryny następnie wyjmujemy, studzimy i dzielimy na różyczki. Przygotowujemy zalewę z octu, wody z zielem i liściem laurowym.
Wrzącą zalewą zalewamy ułożone w salaterce kalafiory i pozostawiamy na 24h.
Ocet zlewamy, a kalafiory przekładamy do słoiczków. Ponownie zagotowujemy ocet i gorącym zalewamy kalafiory. Słoiczki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy.

* Dżem morelowy

  • 4kg moreli
  • 2 kg cukru
  • 2 pomarańcze
  • kieliszek koniaku
  • ½ szklanki białego wina

Sparzone pomarańcze obieramy ze skorki, która razem z winem i odrobina soku pomarańczowego, gotujemy pod przykryciem 30 min. Następnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Morele wyjemy, usuwamy pestki, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut, aż morele puszczą sok. Odkrywamy dodajemy cukier, smażymy mieszając przez ok. 30 min. na małym ogniu, dodajemy zmiksowana skórkę z pomarańczy i smażymy jeszcze 15-20 min. Wlewamy koniak, dokładnie mieszając.
Aby dżem wyglądał ładnie można kilka moreli pokrojonych w plasterki lub kostkę dodać w ostatnim etapie smażenia.
Dżem pasteryzujemy 15 min. w 80°C.

Przyjemności!