Kuchnia Pod Lipami poleca- Sałatka z Orzo

Kuchnia Pod Lipami poleca- Sałatka z Orzo

Reklamy

  *. SAŁATKI Z ORZO CZYLI
DWIE SAŁATKI ZA JEDNYM RAZEM 🙃
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA-WOŚ poleca na sobotnią kolację  🥗
Makaron orzo 0.5 kg ugotować i podzielić na pół – dwie miski 

1 dużą pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i udusić z jedną cebulą na oleju, przyprawić solą pieprzem oraz czosnkiem suszonym

Do drugiej części daję jedną odsączoną puszkę tuńczyka w sosie własnym

Jedną paprykę żółtą i jedną czerwoną , pokrojone w drobną kostkę.
Dodać po połowie, w obie miski…
Do sałatki z  kurczakiem dodaję ogórek zielony, pokrojony w drobną kostkę . Do tej z tuńczykiem dodaję ogórek konserowy.

Do „kurczakowej” tarta mozzarella i brzoskwinie z puszki – a do „tunczykowej” jajko na twardo i konserwowe grzybki, które spokojnie możemy zastąpić  pieczarkami konserwowymi. 🙃
Na każdą porcję dodaję po 2 łyżki majonezu.
I jak potrzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem.

Przepis to tylko podpowiedź – warto na bieżąco zaglądać – co mamy w lodówce, tak by wykorzystać- to co za dzień czy dwa miało by się zmarnować.

Smacznego 🍀🌼
Kuchnia pod Lipami

*Sałatka orzo z makaronem np. ryżowym
Super pyszna i super prosta do zrobienia sałatka . Dla uściślenia, jest to sałatka z makaronem pszennym w kształcie ryżu, orzo.
Ten przepis to prawdziwy hit na każdej imprezie.