*. SAŁATKI Z ORZO CZYLI
DWIE SAŁATKI ZA JEDNYM RAZEM
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA-WOŚ poleca na sobotnią kolację
Makaron orzo 0.5 kg ugotować i podzielić na pół – dwie miski
1 dużą pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i udusić z jedną cebulą na oleju, przyprawić solą pieprzem oraz czosnkiem suszonym
Do drugiej części daję jedną odsączoną puszkę tuńczyka w sosie własnym
Jedną paprykę żółtą i jedną czerwoną , pokrojone w drobną kostkę.
Dodać po połowie, w obie miski…
Do sałatki z kurczakiem dodaję ogórek zielony, pokrojony w drobną kostkę . Do tej z tuńczykiem dodaję ogórek konserowy.
Do „kurczakowej” tarta mozzarella i brzoskwinie z puszki – a do „tunczykowej” jajko na twardo i konserwowe grzybki, które spokojnie możemy zastąpić pieczarkami konserwowymi.
Na każdą porcję dodaję po 2 łyżki majonezu.
I jak potrzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
Przepis to tylko podpowiedź – warto na bieżąco zaglądać – co mamy w lodówce, tak by wykorzystać- to co za dzień czy dwa miało by się zmarnować.
Smacznego
Kuchnia pod Lipami
*Sałatka orzo z makaronem np. ryżowym
Super pyszna i super prosta do zrobienia sałatka . Dla uściślenia, jest to sałatka z makaronem pszennym w kształcie ryżu, orzo.
Ten przepis to prawdziwy hit na każdej imprezie.