Kuchnia pod Lipami poleca – serowe oponki

Kuchnia pod Lipami poleca – serowe oponki

Reklamy


Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca coś do kawki 🍩
„Nie tylko do niedzielnej kawki :

  • 300g twarogu
  • 300g mąki pszennej lub razowej
  • 0.5 kostki miękkiego masła
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody

Do dekoracji:

  • Cukier puder
  • Lukier
  • Cukier z cynamonem
  • Czekolada

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy , wałkujemy na placek
3-5 mm, wykrawamy oponki za pomocą mniejszego i większego kieliszka.

W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki na złoty kolor.

Ciasto nadaje się też do nadziewania np marmoladą, czekoladą, drylowanymi wisniami itp.

Smacznego Sylwia