Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Reklamy

 🍩

Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ dziś zaprasza – „No, to pierniczymy!”
Wbrew pozorom są bardzo proste do wykonania bardzo bardzo smaczne, miękkie od razu – nie wymagają leżakowania i spokojnie w zamkniętym pojemniku poleżą kilka tygodni – jeśli ich nie zjemy…

Przepis :

  • 1,5 kg maki +/- 0,5 kg do podsypania
  • 1/2 kg sztucznego miodu
  • 5 całych jajek
  • 250g i 250g cukru
  • 1/2 kg margaryny
  • 1/4 litra mleka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki sody, 3 łyżki amoniaku
  • 5 paczek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na karmel przyrumienić 250g cukru – przestudzić
w 2 naczyniu rozgrzać tłuszcz, miód i resztę cukru 250g po połączeniu dodać mleko, mąkę i suche przyprawy mieszamy, dodajemy mieszaninę karmelu tłuszczu i mleka oraz ubite jajka – wyrabiamy  – masa będzie kleista
zostawiamy na drugi dzień w chłodnym  miejscu.
Wyrabiamy podsypując mąką, wykrawamy, pieczemy ok. 10 minut na 190 stopni.
Ozdabiamy pierniczki wedle uznania. 🍩

Smacznego!
Sylwia „