Dziś pomysł na mięso do świątecznego obiadu . Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ proponuje roladę z schabu faszerowaną warzywami i suszonymi pomidorami.
- 1-15 kg schabu
- Kolorowe papryki
- Ogórki konserwowe
- Cebula
- Suszone pomidory w oliwie ( mogą być z dodatkami wg upodobania)
- Kilka cieniutkich plastrów szynki długodojrzewajacej, boczku lub wędzonej słoniny (nie jest to konieczne )
- Sól i pieprz
Schab rozbijamy bardzo cienko i układamy w kwadrat, tak szeroki jaką mamy keksówkę lub inne naczynie do pieczenia.
Przyprawiamy i układamy nadzienie, bardzo ciasno zawijamy w roladę.
Przykrywamy keksówkę folią i pieczemy około 40 minut 180°C .
Jeśli lubicie przypieczone mięso przed końcem pieczenia można zdjąć folię.
Soki z pieczeni, które zostaną w naczyniu, warto wykorzystać jako bazę do sosu czy zlać do słoika, przechowywać w lodówce i w późniejszym czasie wykorzystać jako bazę do zupy.
Udanego pieczenia i smacznego!
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182545-1024x476.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182600-1024x487.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182616-1024x438.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182628-1024x575.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182640-1024x530.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182654-1024x446.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182708-1024x523.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182726-1024x413.jpg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/12/screenshot_20231213_182749-1-1024x442.jpg)