Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ proponuje na jutrzejsze śniadanko – na ciepło jak i na zimno.
Czerwstwe pieczywo, namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy jajko i ulubione zioła – u mnie, tym razem rozmaryn i tymianek.
Wykładamy na formę do pieczenia i podpiekamy spód, tak aby był chrupki.
Pomidory, takie jakie mamy,
kroimy w grube plastry, im bardziej mięsiste tym lepiej.
Na upieczony spód układamy plastry pomidorów oraz czerwoną cebulkę.
Posypujemy świeżymi ziołami – nie solimy, by pomidory się nie rozpadły.
Pieczemy tarte od góry- bez termoobiegu w tem 200°C około 30-40 minut.
Wyjmujemy tarte, solimy grubą solą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, podajemy z olejem tłoczonym mechanicznie na zimno.
Można podawać z mozzarellą , twarogiem, kozim serem – co lubimy i sprawia nam przyjemność.
Smacznego
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/11/received_1435385310343609-1024x889.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/11/received_1507986236643243-1024x760.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/11/received_2675660249399893-1024x560.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/11/received_24129589203354642-1024x752.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/11/received_304226422475288-1024x702.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/11/received_323816347060590-1024x700.jpeg)
![](https://gazeta-wagrowiecka.pl/wp-content/uploads/2023/11/received_1042162667204600-1024x787.jpeg)