Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ proponuje na jutrzejsze śniadanko – na ciepło jak i na zimno.
Czerwstwe pieczywo, namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy jajko i ulubione zioła – u mnie, tym razem rozmaryn i tymianek.
Wykładamy na formę do pieczenia i podpiekamy spód, tak aby był chrupki.
Pomidory, takie jakie mamy,
kroimy w grube plastry, im bardziej mięsiste tym lepiej.
Na upieczony spód układamy plastry pomidorów oraz czerwoną cebulkę.
Posypujemy świeżymi ziołami – nie solimy, by pomidory się nie rozpadły.
Pieczemy tarte od góry- bez termoobiegu w tem 200°C około 30-40 minut.
Wyjmujemy tarte, solimy grubą solą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, podajemy z olejem tłoczonym mechanicznie na zimno.
Można podawać z mozzarellą , twarogiem, kozim serem – co lubimy i sprawia nam przyjemność.
Smacznego