Warzywny gulasz z indykiem i kurkumą

Warzywny gulasz z indykiem i kurkumą

Reklamy

Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca danie z drobiu, tym razem jest to indyk.

„Przygotowujemy 300g indyka,kroimy, jeśli lubicie, to oczywiście proporcje mięsa do warzyw mogą być większe.
2 papryki
2 cebulki dymki
1 cebula biała
1 cukinia
1 główka czosnku
1 papryczka chili
2 garście groszku cukrowego
3 łyżki czerwonej fasoli
Przyprawy :
kurkuma, sól,  pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
6 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
4 łyżki jogurtu greckiego (może być też kwaśna śmietana)

Marynujemy mięso w przyprawach, dymce, czosnku, papryczce chili oraz 3 łyżkach oleju – odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Wszystkie warzywa kroimy wg upodobania i podsmażamy na patelni lub worku w wysokiej temperaturze.
Mięso również obsmażamy. 
Wszystko przekładamy do brytfanny,  dodajemy liść laurowy, ziele angielskie , sól pieprz,  jogurt oraz świeże zioła i dusimy 15 minut w piekarniku temp. 200 stopni ( góra- dół) – warzywa są jeszcze chrupiące, jeśli wolicie miękkie warzywa, trzeba doliczyć od 10 do 16 minut duszenia.

📌
KURKUMA – działa przeciwzapalnie , pomocna we wszystkich procesach oczyszczania i regeneracji wątroby, pomaga utrzymać zdrowe stawy oraz wspomaga tworzenie w organizmie bariery antynowotworowej.
Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza zawartości manganu, żelaza, Wit B6 oraz błonnika.
Kurkuma jest zaliczana do produktów Super Food…

Pozdrawiam serdecznie
Sylwia „