Kuchnia pod Lipami poleca – drożdżowe kieszonki

Kuchnia pod Lipami poleca – drożdżowe kieszonki

Reklamy

Po niedzieli zostało Wam coś słodkiego do kawki? Nie?
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca wobec tego drożdżowe kieszonki.

„Dziś przepis na pyszne drożdżowe kieszonki z przepisu na ciasto drożdżowe mojej siostry Anny
Ania robi z niego pyszne rogaliki, a u nas po prostu inna forma.
Ciasto możemy nadziać czym dusza zapragnie: marmoladą, budyniem, drylowanymi wiśniami czy domowym powidłem.

Zaczyn przygotowujemy z :

  • 10 dag drożdży
  • 1.5 szklanki mleka
  • 4 łyżek cukru

Składniki mieszamy i pod ściereczka czekamy, aż zacznie pracować dzięki drożdżom.

Na stole ( stolnicy czy innym blacie ) –

  • 1 kg mąki
  • 5 jajek
  • kostkę zimnego masła
  • szczyptę soli

dokładnie razem siekamy, tak by składniki się połączyły.
Ja kostkę masła wrzuciłam do zamrażarki i potem starłam szybko na tarce i połączyłam składniki.
Następnie łączymy wszystko z zaczynem drożdżowym i zagniatamy na jednolite ciasto, któremu dajemy „odpocząć” około 30 minut.
Pozostaje już porcje ciasta rozwałkować , nałożyć ulubione słodkości  i formować w dowolne koszty.
Ja układam na podgrzanej w piekarniku blaszcze z papierem do pieczenia i pozostawiam na 10 min pod ściereczką (ciasto zaczyna wyrastać i dzięki temu jest delikatniejsze)
Piekę w 180 °c , góra- dół , aż do zrumienienia ciastek.
Wiadomo czas zależy od wielkości wypieku.
Proces formowania wypieku wystarczy powtórzyć jeszcze kilka razy i można delektować się tymi pysznościami .
Smacznego.
Sylwia „