Sezon na grzybobranie uważamy za otwarty.
Jak widać po udostępnianych przez Was zdjęciach z wypraw do lasu, grzybów chyba dostatek?
Jakby co, to nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca te pyszne pierożki.
„Na farsz:
Grzyby – ok.1 kg
Duża czerwona cebula
Duża biała cebula
4 ząbki czosnku – można mniej
Sól pieprz – wszystko udusić na oleju
Ciasto drożdżowe :
0.5 kostki drożdży
4 łyżki masła
2 jajka +1 jajko do smarowania pierożkow przed pieczeniem.
0,5 szklanki mleka
Pół łyżeczki soli
Łyżeczka cukru
3 szklanki mąki + do posypania przy wałkowaniu
Drożdże rozrobić z cukrem.
Mleko i masło rozpuścić, dodać do drożdży, dodać sól i szklankę mąki wszystko dobrze połączyć i zostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto zacznie „pracować” dodać jajka resztę mąki i wyrobić.
Przykryć, zostawić na 20 minut.
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i formować pierożki lub dowolny kształt.
Do ciasta dodałam sól, cubrzyce, czosnek granulowany i cebulkę prażoną – zagniotłam -dajemy takie przyprawy jakie lubimy.
Posmarować jajkiem i posypać np. czarnuszką.
Piekłam na 180° ok. 15-20 minut, aż ciasto.
zarumieniło się.
Smacznego!