Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca na lekki obiad.
„Przepis na żurek lub barszcz biały – u mnie różnica polega tylko i wyłącznie na tym, na podstawie jakiej mąki- pszennej czy żytniej razowej – używam do zrobienia zakwasu.
Kiedyś zapytałam swojej znajomej jaka u niej jest różnica między barszczem białym, a żurem? Popatrzyła na mnie wielce zdziwiona… no jak to jaka ?
No to zależy czy kupuje ten fix żurek czy barszcz biały z (tu nazwa zakładu produkującego 😉)!!!
No proste 🙃😉
Przygotowujemy zakwas.
- 8 łyżek mąki ( pszennej lub żytniej pełnoziarnistej)
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego ( nierafinowanego !!)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- kilka ząbków czosnku
- kawałek kłącza chrzanu – można oczywiście pominąć – ja bardzo lubię efekt wyrazistości i pikanterii, którą uzyskujemy dzięki chrzanowi.
- Około 2 litry przegotowanej przestudzonej wody
- 2 kromki dobrej jakości chleba razowego
Do 3 litrowego słoja wkladam wszystkie składniki, pozostałe przyprawy i zalewam przygotowaną wodą, szczelnie zakręcam.
Po 6-8 dniach ( im wcześniej, tym zakwas będzie łagodniejszy, ale nie szybciej niż po 4 dniach ) dokładnie przecedzamy i butelkujemy.
Tak przygotowany zakwas przechowujemy w ciemnym zimnym miejscu nawet 6 tygodni.
Zakwas nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Pamiętajmy, że zakwas dodajemy do barszczu na samym końcu jego przygotowywania i nigdy nie zagotowujemy go, tylko podgrzewamy, by nie utracil swoich najlepszych właściwości.
Smacznego Wam życzę.
Sylwia