Żurek czy barszcz biały

Żurek czy barszcz biały

Reklamy


Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca na lekki obiad.
„Przepis na żurek lub barszcz biały – u mnie różnica polega tylko i wyłącznie na tym, na podstawie jakiej mąki- pszennej czy żytniej razowej – używam do zrobienia zakwasu.

Kiedyś zapytałam swojej znajomej jaka u niej jest różnica między barszczem białym, a żurem? Popatrzyła na mnie wielce zdziwiona… no jak to jaka ?
No to zależy czy kupuje ten fix żurek czy barszcz biały z (tu nazwa zakładu produkującego 😉)!!!
No proste 🙃😉

Przygotowujemy zakwas.

  • 8 łyżek mąki ( pszennej lub żytniej pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ( nierafinowanego !!)
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek kłącza chrzanu – można oczywiście pominąć – ja bardzo lubię efekt wyrazistości i pikanterii, którą uzyskujemy dzięki chrzanowi.
  • Około 2 litry przegotowanej przestudzonej wody
  • 2 kromki dobrej jakości chleba razowego

Do 3 litrowego słoja wkladam wszystkie składniki, pozostałe przyprawy i zalewam przygotowaną wodą, szczelnie zakręcam.

Po 6-8 dniach ( im wcześniej, tym zakwas będzie łagodniejszy, ale nie szybciej niż po 4 dniach ) dokładnie przecedzamy i butelkujemy.
Tak przygotowany zakwas przechowujemy w ciemnym zimnym miejscu nawet 6 tygodni.

Zakwas nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Pamiętajmy, że zakwas dodajemy do barszczu na samym końcu jego przygotowywania i nigdy nie zagotowujemy go, tylko podgrzewamy, by nie utracil swoich najlepszych właściwości.

Smacznego Wam życzę.

Sylwia