🍏
SZARLOTKA🥮
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca do jutrzejszej popołudniowej kawki☕
Ciasto:
30 dkg mąki krupczatki ( lub mąki gryczanej białej )
20 dkg masła
3 żółtka
cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu
10 dkg cukru pudru ( ja użyłam połowę i jest ok)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli.
„Z wszystkich składników zagnieść ciasto ( ja ugniatam tak długo, aż zrobi się jednolita kula) .
Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ) obie włożyć do lodówki na minimum godzinę , tak by ciasto stało się twarde ( w zamrażarniku ten proces jest szybszy 🙃😉)
Większą częścią wykładamy blaszkę lub tortownicę i podpiekamy 15 minut, termoobieg, 180°C .
Nadzienie:
1.5 kg jabłek
cukier lub aromat waniliowy
4 – 6 łyżek cukru
3 białka
szczypta soli
cynamon opcjonalnie wg uznania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki (wg uznania) , uprażyć z cukrem ( aromatem waniliowym ).
Jeśli jabłka są kwaśne, można dosłodzić.
Białka ubić z szczyptą soli i 4 łyżkami cukru na sztywną ( bezową) pianę – powinna być szklista i ciągnąca.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, pianę i przykrywamy warstwą, startego na grubych oczkach tarki, ciasta prosto z lodówki.
Pieczemy około 40 – 45 minut , 180°C, termoobieg.
Podajemy wg uznania 🙃
Ja do jednej porcji dodałam też śliwki.
Smacznego ”
Sylwia 😘
Kuchnia pod Lipami



