NALEŚNIKI 🥞

NALEŚNIKI 🥞

Reklamy

Dziś uwielbiane chyba przez wszystkich, w różnych wersjach, z różnymi dodatkami, a nawet tylko klasycznie – NALEŚNIKI!!!

Te, którym nie można się wprost oprzeć, poleca nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ.

 

„Naleśniki z twarożkiem lub prażonymi jabłkami

Ciasto na 12 dużych naleśników :

3 jajka

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

ok. 1 szklanki wody

szczypta soli

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na 10 minut i powtarzamy miksowanie , po kolejnych 5 minutach miksujemy i możemy zacząć smażyć naleśniki.

Dzięki temu gluten z mąki uwolni się w całości i naleśniki będą bardzo elastyczne.

Twarożek (na ok. 8 porcji – dużych )

0.5 kg półtłustego twarogu

opakowanie (250g serka mascarpone)

naturalny serek homogenizowany ( około 250g)

3 jajka

nierafinowany cukier trzcinowy – 2 łyżki

ekstrakt waniliowy – 1łyżeczka

Wszystkie serki mieszamy w jednej misce i dodajemy do nich żółtka ( wcześniej całe jajka należy sparzyć), ekstrakt waniliowy i ubite na sztywno, z szczyptą soli i cukrem oraz białka.

Do naleśników dodajemy ulubione owoce i polewamy czekoladą ( tabliczka gorzkiej czekolady i pół szklanki śmietanki 36% rozpuszczone w kąpieli wodnej)

Prażone jabłka (na 4 porcje )

4 jabłka obrać z skórki i pokroić w plasterki

4 łyżki wody

2 łyżki miodu

opcjonalnie wg upodobania przyprawy takie jak cynamon , goździki, anyż czy kardamon.

Wszystko razem w garnku pod przykryciem prażymy około 15 minut .

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowywujemy nadmiar płynu.

Naleśniki z gorącymi jabłkami możemy podawać również z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

 

Naleśniki smakują również idealnie z domowymi dżemami🫕 konfiturami czy powidłami.

Smacznego! ”

Sylwia🍀