Dziś uwielbiane chyba przez wszystkich, w różnych wersjach, z różnymi dodatkami, a nawet tylko klasycznie – NALEŚNIKI!!!
Te, którym nie można się wprost oprzeć, poleca nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ.
„Naleśniki z twarożkiem lub prażonymi jabłkami
Ciasto na 12 dużych naleśników :
3 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
ok. 1 szklanki wody
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na 10 minut i powtarzamy miksowanie , po kolejnych 5 minutach miksujemy i możemy zacząć smażyć naleśniki.
Dzięki temu gluten z mąki uwolni się w całości i naleśniki będą bardzo elastyczne.
Twarożek (na ok. 8 porcji – dużych )
0.5 kg półtłustego twarogu
opakowanie (250g serka mascarpone)
naturalny serek homogenizowany ( około 250g)
3 jajka
nierafinowany cukier trzcinowy – 2 łyżki
ekstrakt waniliowy – 1łyżeczka
Wszystkie serki mieszamy w jednej misce i dodajemy do nich żółtka ( wcześniej całe jajka należy sparzyć), ekstrakt waniliowy i ubite na sztywno, z szczyptą soli i cukrem oraz białka.
Do naleśników dodajemy ulubione owoce i polewamy czekoladą ( tabliczka gorzkiej czekolady i pół szklanki śmietanki 36% rozpuszczone w kąpieli wodnej)
Prażone jabłka (na 4 porcje )
4 jabłka obrać z skórki i pokroić w plasterki
4 łyżki wody
2 łyżki miodu
opcjonalnie wg upodobania przyprawy takie jak cynamon , goździki, anyż czy kardamon.
Wszystko razem w garnku pod przykryciem prażymy około 15 minut .
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowywujemy nadmiar płynu.
Naleśniki z gorącymi jabłkami możemy podawać również z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Naleśniki smakują również idealnie z domowymi dżemami🫕 konfiturami czy powidłami.
Smacznego! ”
Sylwia🍀




