Tak a propos dzisiejszego Dnia Czekolady🍩
TORT Z CZEKOLADĄ
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca coś specjalnego z tej okazji…
Ciasto:
3/4szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
Wszystko zagotować i ostudzić.
1 1/2 szklanki mąki
6 dużych jaj , otarta skórka z pomarańczy, mogą być też kandyzowane skórki pomarańczowe lub olejek pomarańczowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru.
Białko ubić z cukrem, dodawać żółtka i miksować, dodawać ostudzoną polewę, dobrze wymieszać, dodać mąkę, proszek i sodę.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 45 minut 180° góra dół lub 190 termoobieg .
Krem:
3 tabliczki czekolady minimum 60%
1 szklanka śmietanki 36%
2 łyżki wody
sok z jednej pomarańczy.
Produkty rozpuścić i ostudzić
500g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Utrzeć i dodawać zimną ostudzoną czekoladę 3/4 całości. Ciasto przekroić- przekładamy kremem i wiśniami drylowanymi lub truskawkami.
Na wierzch cienka warstwa kremu , wiśnie ( mogą być też maliny czy truskawki ) i polewamy resztą czekolady. Ja ozdobiłam tort orzechami i nitkami z karmelu.
Smacznego, Sylwia „