TORT CZEKOLADOWY

TORT CZEKOLADOWY

Reklamy

Tak a propos dzisiejszego Dnia Czekolady🍩

TORT Z CZEKOLADĄ

Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca coś specjalnego z tej okazji…

Ciasto:

3/4szklanki oleju

1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

Wszystko zagotować i ostudzić.

1 1/2 szklanki mąki

6 dużych jaj , otarta skórka z pomarańczy, mogą być też kandyzowane skórki pomarańczowe lub olejek pomarańczowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 szklanki cukru.

Białko ubić z cukrem, dodawać żółtka i miksować, dodawać ostudzoną polewę, dobrze wymieszać, dodać mąkę, proszek i sodę.

Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 45 minut 180° góra dół lub 190 termoobieg .

Krem:

3 tabliczki czekolady minimum 60%

1 szklanka śmietanki 36%

2 łyżki wody

sok z jednej pomarańczy.

Produkty rozpuścić i ostudzić

500g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Utrzeć i dodawać zimną ostudzoną czekoladę 3/4 całości. Ciasto przekroić- przekładamy kremem i wiśniami drylowanymi lub truskawkami.

Na wierzch cienka warstwa kremu , wiśnie ( mogą być też maliny czy truskawki ) i polewamy resztą czekolady.  Ja ozdobiłam tort orzechami i nitkami z karmelu.

Smacznego, Sylwia „

Dodaj komentarz