🥒🥒🥒 Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ ma dla nas kolejne ogórkowe propozycje do słoików na zimę.
🥒”Ogórki z curry i kurkumą
ogórki 2,5 kg.
ocet spirytusowy 3 szklanki
woda 3 szklanki
cukier 3 szklanki
ziele angielskie- niecała łyżka
pieprz ziarnisty 2/3 łyżki
kurkuma 1 niecała łyżka,
curry 1 niecała łyżka
czosnek 5 ząbków
sól kamienna 2 czubate łyżki.
Ogórki dokładnie umyć, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki. Następnie pokroić wedle uznania (albo w plastry, albo na cztery części – ja ze względu na dzieci póki co obieram z skórki ) ciasno powkładać do słoików.
W międzyczasie przygotować marynatę. Zagotować wodę z octem, cukrem, kurkumą, curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i sól .
Gorącą marynatą zalewam wcześniej przygotowane słoiki, mocno zakręcam i pasteryzuje ok. 15 min.
🥒Ogóreczki Kanapkowe
2 kg dużych gruntowych ogórków
czerwona świeża papryka
2 szt. – u nas ostre papryczki 😊
kilka ząbków czosnku
1 mała wiązka świeżego koperku
1 szklanka soli
9 szklanek wody
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.
Przygotowujemy słoiki – do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku.
Ogórki odcedzamy z zalewy. Układamy na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.
Gotujemy zalewę – wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.
🥒Tradycyjne ogórki konserwowe – po warszawsku :
Ogórki ułóż w słoikach dość ciasno. Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i 2 łodygi kopru.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Po zagotowaniu dodaj do niej cukier i wymieszaj, by się rozpuścił. Dodaj sól i pieprz i ponownie zagotuj. Do zalewy dodaj ocet.
Każdy słoik zalej ostudzoną zalewą i dobrze zakręć.
Na dnie dużego garnka umieść ściereczkę i ustaw słoiki zakrętką do dołu. Zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.
Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przez 10 minut.
Miłej pracy i smacznego ”
Sylwia