🥒
Cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Jako niskokaloryczne warzywo i o niskim indeksie glikemicznym jest polecana m.in. osobom zmagającym się z insulinopornością czy cukrzycą.
Cukinia to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Dlatego nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ ma dla nas kilka propozycji co pysznego przygotować z cukinii.
Dziś – 🥘
RYŻOWA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ
„Przepis:
Farsz jak do gołąbków, u mnie tym razem klasyka:
ryż ugotowany na pół twardo, mielone mięso wołowo-wieprzowe,
duszona na oleju, drobno pokrojoną cebula i czosnek oraz sól i pieprz.
Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Cukinię ( kalarepę – będę próbować również bakłażana ) kroimy w plastry około 0.5 cm.
Na spód naczynia wykładamy cukinię.
I naprzemiennie: warstwa ryżu – warstwa cukini. Kończymy warzywami i zalewamy sosem śmietankowym.
Dodajemy ulubione zioła świeże lub suszone, mogą być również nasiona.
U mnie tym razem znalazł się tymianek i czarnuszka.
Sos śmietankowy:
3 łyżki kwaśnej śmietany,
3 łyżki słodkiej 18-36% ( u mnie została również reszta serka mascarpone, więc tym razem dodałam).
Sól , pieprz, słodka papryka.
Moje naczynie miało 1.5 litra, zapiekałam 35 minut pod przykryciem 200°C ( termoobieg) i 7 minut bez przykrycia.
Pod koniec można zapiekankę posypać ulubionym serem🧀
np. mozzarellą
Smacznego!
Sylwia ”
cd. kolejnych przepisów już w najbliższym czasie 😋
Kuchnia pod Lipami