BARDZO CZEKOLADOWE CIASTO 🥧 Z TRUSKAWKAMI 🍓
Sezon truskawkowy ruszył pełną parą.
Jutro kolejny „truskawkowy przepis”.
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA- WOŚ poleca ciasto z 🍓
Ciasto:
3/4szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
Wszystko zagotować i ostudzić
1 1/2 szklanki mąki
6 dużych jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
Białko ubić z cukrem dodawać żółtka i miksować, dodawać ostudzoną polewę dobrze wymieszać dodać mąkę, proszek i sodę.
Pieczemy do „suchego patyczka” ok. 45 minut na 180° góra – dół lub 190° termoobieg.
Krem:
3 tabliczki czekolady minimum 60%
1 szklanka śmietanki 36%
2 łyżki wody
Rozpuścić i ostudzić
500g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Utrzeć i dodawać zimną ostudzoną czekoladę – 3/4 całości.
Ciasto przekroić, przełożyć kremem. Na wierzch dajemy cienką warstwę kremu, truskawki ( mogą być też maliny czy borówki )
I polewamy już gęstniejącą galaretką.
Smacznego 🍰🍓Sylwia