WYKORZYSTUJĘ, NIE MARNUJĘ

Reklamy

 🍞🍚🥧
Dziś czas odpoczynku, czas chwili dla siebie, ale może też każdy z nas poświęcić chwilę czasu, by zrobić coś dobrego dla siebie, innych i naszej planety – naszego domu, w którym wszyscy mieszkamy- zachęca SYLWIA KOŚCIELSKA -WOŚ,nasza kulinarna blogerka.
Ma też dziś dla nas podpowiedź – jak wykorzystać „poświąteczne produkty”.
„Kto mnie zna i choć trochę obserwuje Kuchnia pod Lipami wie, że jestem absolutnym maniakiem całkowitego wykorzystania produktów czy niemarnowania żywności, a więc i Was zachęcam, by dziś poświęcić te kilkanaście, kilkadziesiąt minut, by zrobić coś dobrego.
Zachęcam, by przejrzeć lodówkę i dobrze posegregować żywność – potrawy i produkty, które nam zostały po świętach.
Kilka podstawowych zasad i pomysłów:
📌 Segregujemy rzeczy w lodówce i w pierwszej kolejności wykorzystujemy te, które mają najkrótszy termin przydatności, którym nie możemy przedłużyć tej trwałości przez zamrożenie czy wekowanie.
📌 W większych miejscowościach, w ostatnim czasie powstały tak zwane Jadołodzielnie – miejsca gdzie możemy oddać nadmiar żywności , której nie wykorzystamy. ❗️Pamiętajmy jednak, że musi to być żywność dobra, odpowiednio zapakowana i opisana, a osoby potrzebujące taki posiłek będą mogły sobie zabrać.
📌 Podzielmy się potrawami, z osobami, które znamy i wiemy, ze chętnie skorzystają – jednak róbmy to w sposób taktowny i z ogromnym wyczuciem.
❗️ Pamiętajmy również , że pozbycie się jedzenia z własnej lodówki przerzucając żywność innym, którzy tego nie potrzebują i finalnie i tak trafi ona na śmietnik – nie jest działaniem właściwym i nie rozwiązuje problemu.
📌 Zrezygnujmy dziś lub jutro z przygotowania nowych potraw, a wykorzystajmy te, które już mamy – dwa dni monotonnej diety to nic strasznego ?
📌 Produkty i potrawy, które możemy zamrozić:
– pierogi,
– pieczywo
– krokiety, paszteciki
– bigos,
– kapusta z grzybami
– ciasta takie jak: babka, szarlotka czy sernik
– zamrozić możemy również resztki mies od gotowanego rosołu czy kawałki pieczeni, z których w późniejszym czasie możemy przygotować paszteciki czy klopsy.
📌 Produkty i potrawy, które w prosty i łatwy sposób zawekujemy i spokojnie kilka tygodni mogą poczekać na odpowiedni moment i na szybko będą czy to gotowym daniem czy dodatkiem do którego wystarczy ugotować ziemniaków czy kaszy
– bigos, kapusta z grzybami
– sosy
– zupy , biały barszcz, żurek
– śledziki możemy przechować w słoiku zalaną octową marynatą

Na pewno każdy z Was ma swoje pomysły na to jak przedłużyć trwałość różnych produktów czy potraw, u mnie jednym z pomysłów, które stosuje od wielu lat jest zamiana twarogu na pyszny topiony ser – robiła tak moja mama i ja z sukcesem kontynuuję , i dziś również powstał ten pyszny ser z twarogu.
Nie zapomnijcie również o pieczywie: wysuszone i zmielone będzie świetną „bułką tartą” ( warto podzielić ją na słodką i wytrawną).
A jakie Wy macie pomysły na „oszczędzanie” ?
Tych kilka rzeczy, które możemy w prosty, łatwy sposób zrobić to przede wszystkim wyraz szacunku i docenienia: swojej i naszych bliskich pracy, którzy poświecili czas , energie i pieniądze na przygotowanie świątecznych potraw.
To również wyraz uznania dla producentów żywności, sprzedawców , transportowców – czyli tych wszystkich dzięki którym każdego dnia mamy dostęp do tych produktów. Również nasze środowisko będzie nam wdzięczne, za zmniejszenie ilości odpadów, ilości śmieci oraz zmniejszenie energii, która musimy wykorzystać na przygotowanie potraw.
I nade wszystko to ogromna oszczędność pieniędzy i naszego czasu, które na pewno każdy z nas wykorzystać potrafi na kilka równych sposobów.

Dobrego, smacznego, dobrze wykorzystanego dnia!”🍀
Sylwia