Kuchnia pod lipami poleca – Faszerowany Kurczak

Kuchnia pod lipami poleca – Faszerowany Kurczak

Reklamy

Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ dziś ma dla nas propozycję na niedzielny obiad: „Kurczaka dobrze oczyszczonego i pozbawionego kości klatki piersiowej i kupra (poszło na rosół),nacieramy przyprawami:

  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • (mogą oczywiście być inne ulubione – ale warto by nie zdominowały smaku samego mięsa)

Szczelnie zamykamy i odstawiamy w zimne miejsce – spokojnie wystarcza mu 2 godziny, mój stał całą noc 😉

Do przygotowania farszu (dla średniego kurczaka) potrzebujemy:

  • 200-300g. wątróbki drobiowej
  • 1 czerstwa bułka – namoczona w mleku, a potem dobrze odciśnięta
  • 1 duże jajko
  • 100 g. miękkiego masła
  • 1 drobno posiekaną cebulka
  • sól, pieprz,
  • pietruszka, koper, lubczyk, zielona cebulka – co mamy i chcemy…

Wątróbkę kroimy w mniejsze cząstki, doprawiamy przyprawami i ziołami.
Masło ubijamy z żółtkiem, a białko na sztywna pianę,  wszystkie składniki delikatnie łączymy by piana nie straciła puszystości.
Faszerujemy kurczaka i dokładnie go zamykamy, za pomocą nici, dratwy czy wykałaczek- robimy to dokładnie ze względu na luźną konsystencje farszu.
  Kurczaka pieczemy pod przykryciem około 1,5h, w temp. 190°c z termoobiegiem , w połowie przekładając go raz.
  Następnie dopiekamy bez przykrycia do uzyskania chrupiącej skórki.
Smacznego!
Pamiętajcie gotowanie ma być zabawą i przyjemnością.
Sylwia”