Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ dziś ma dla nas propozycję na niedzielny obiad: „Kurczaka dobrze oczyszczonego i pozbawionego kości klatki piersiowej i kupra (poszło na rosół),nacieramy przyprawami:
- majeranek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- (mogą oczywiście być inne ulubione – ale warto by nie zdominowały smaku samego mięsa)
Szczelnie zamykamy i odstawiamy w zimne miejsce – spokojnie wystarcza mu 2 godziny, mój stał całą noc
Do przygotowania farszu (dla średniego kurczaka) potrzebujemy:
- 200-300g. wątróbki drobiowej
- 1 czerstwa bułka – namoczona w mleku, a potem dobrze odciśnięta
- 1 duże jajko
- 100 g. miękkiego masła
- 1 drobno posiekaną cebulka
- sól, pieprz,
- pietruszka, koper, lubczyk, zielona cebulka – co mamy i chcemy…
Wątróbkę kroimy w mniejsze cząstki, doprawiamy przyprawami i ziołami.
Masło ubijamy z żółtkiem, a białko na sztywna pianę, wszystkie składniki delikatnie łączymy by piana nie straciła puszystości.
Faszerujemy kurczaka i dokładnie go zamykamy, za pomocą nici, dratwy czy wykałaczek- robimy to dokładnie ze względu na luźną konsystencje farszu.
Kurczaka pieczemy pod przykryciem około 1,5h, w temp. 190°c z termoobiegiem , w połowie przekładając go raz.
Następnie dopiekamy bez przykrycia do uzyskania chrupiącej skórki.
Smacznego!
Pamiętajcie gotowanie ma być zabawą i przyjemnością.
Sylwia”