W te lipcowe upały nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca
GALARETKOWO -OWOCOWĄ BABĘ .
„Wersji tego deseru powstały już 3 albo i 4, i każda pyszna.
Składniki ( moja forma ma 1.5 l)
Po 1 galaretce:
pomarańczowa, agrestowa, cytrynową ( bez cukru) – każda rozrobić w 350 ml wody, zostawić do całkowitego stężenia nawet kilka godzin . Wcześniej zostawić najlepiej w lodówce i pokroić późnej w grubą kostkę .
1 galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody dodać 2 szklanki okrojonych owoców i wlać na dno formy .
2 galaretki cytrynowe lub bezbarwne ( to zrobić w 300-350 ml wody)
250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki, kefiru
Tężejące galaretki ( cytrynowa-bezbarwna) zmiksować z jogurtem .
Wlać do formy ( warstwa owocową musi być już całkowicie sztywna ) i „zatopić” w masie kostki galaretki.
Zostawić w lodówce najlepiej na ok. 3-4 godziny.
Przed wyjęciem formę zanurzyć w gorącej wodzie – wtedy babka sama wypadnie .”
Pyszności -„, pyszności na ten właśnie czas! Spróbujcie!