Kuchnia Pod Lipami poleca – galaretkę!

Kuchnia Pod Lipami poleca – galaretkę!

Reklamy

W te lipcowe upały nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ poleca
GALARETKOWO -OWOCOWĄ BABĘ .
  „Wersji tego deseru powstały już 3 albo i 4, i każda pyszna.
Składniki ( moja forma ma 1.5 l)

Po 1 galaretce:
pomarańczowa, agrestowa, cytrynową ( bez cukru)  – każda rozrobić w 350 ml wody, zostawić do całkowitego stężenia nawet kilka godzin . Wcześniej zostawić najlepiej w lodówce i pokroić późnej w grubą kostkę . 

1 galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody dodać 2 szklanki okrojonych owoców i wlać na dno formy .

2 galaretki cytrynowe lub bezbarwne ( to zrobić w 300-350 ml wody)

250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki, kefiru

Tężejące galaretki ( cytrynowa-bezbarwna) zmiksować z jogurtem .
Wlać do formy ( warstwa owocową musi być już całkowicie sztywna ) i „zatopić” w masie kostki galaretki.
Zostawić w lodówce najlepiej na ok. 3-4 godziny.
Przed wyjęciem formę zanurzyć w gorącej wodzie – wtedy babka sama wypadnie .”
Pyszności -„, pyszności na ten właśnie czas! Spróbujcie!