Placki nadziane warzywami na dwa sposoby – zapiekane z serem lub same
Nasza kulinarna blogerka SYLWIA KOŚCIELSKA – WOŚ radzi –
COŚ DLA NIEZAPOWIEDZIANYCH GOŚCI
Zdarza się Wam mieć gości, którzy będą o 14 lub 17, a może o 20 ?
Kiedy w takiej sytuacji chcemy podać coś innego niż kanapki , warto przygotować coś co odgrzewane nie tylko nie straci na smaku czy wyglądzie, a wręcz zyska .
Idealnie wtedy sprawdzają się wszelkie zupy, gulasz czy inne jednogarnkowe z dodatkiem grzanek czy bagietki będą fantastycznym posiłkiem. Zapiekanki czy lazanie.
Ja dziś polecam
PLACKI WARZYWAMI NADZIANE NA DWA SPOSOBY – ZAPIEKANE Z SEREM LUB SAME
Podajemy je z sosem chrzanowym, czosnkowym – na zimno – czy pieczarkowym na ciepło.
Sosy i placki spokojnie można przygotować dużo wcześniej, a przed samym podaniem na kilka minut wrzucić do piekarnika ( akurat goście zdążą zdjąć kurtki i umyć rece) i posiłek gotowy.
Przepis:
FARSZ :
cukinia, 3 kolory papryk, pieczarki, bakłażan, cebula i czosnek wszystko udusić na oliwie lub zgrilować.
Przyprawić solą i pieprzem , można też dodać ulubione zioła .
Do farszu można też wrzucić pokrojone wędliny lub ser wg upodobania.
CIASTO :
- 2 jajka
- Sól
- 1.5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- szklanka mleka lub wody
Wszystko zmiksować tak, by powstała dość gęsta masa.
Smacznego i miłego spotkania